21 Oktober 2013 dibuka untuk pembelian, 24 Oktober 2013 dah habis stok semalaysia. Tapi pada saya masih ada 5 botol yang tidak bertuan. Jadi bagi anda yang dah lama menunggu ketibaan Vita-C 500mg ni bolehlah buat pembelian dengan segera sementara stok yang sedikit ini masih ada. Vita-C ni akan keluar lagi tapi belum dapat ditentukan bila.



MAIA (SID 918631)
SMS: 012 3302067
EMEL: minaina_ilaaina@yahoo.com
FB FANPAGE: Min-Aina-Ila-Aina

* MAIA merupakan pengedar Shaklee yang sah dan menerima pembelian secara Cash on Delivery (COD) atau Self Pickup di kawasan Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota, Bangi Lama, KUIS, UKM dan Bandar Baru Bangi. Caj penghantaran akan dikenakan bergantung pada jarak kawasan. Penghantaran melalui pos boleh dibuat ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.



Ohh..Vitamin yang sangat dirindui sekian lama bukan sahaja oleh pengedar-pengedar Shaklee malah pelanggan-pelanggan juga..semestinya, yang maklum akan kebaikan dan keberkesanannya. Alhamdulillah Shaklee Malaysia sendiri telah menguar-uarkan keberadaan Vita-C ini di hujung Oktober dan pengedar yang telah buat pre-order pada tahun lepas pun dah ada yang terima Vita-C ni. Maknanya Vita-C ni betul-betul wujud, bukan cobaan. hehe.

Disebabkan saya tak pernah buat entri tentang SR Vita-C 500mg ni (sebab masa saya jadi ahli stok dah takde), meh saya kongsi secara ringkas.

SR Vita-C Plus 500mg ialah Vitamin C Semulajadi dengan Pelepasa Jam Demi Jam.

Ia merupakan produk pertama yang menawarkan vitamin C dengan kawalan pelepasan secara semulajadi yang menggunakan proprietari dengan sistem penyaluran semulajadi yang melepaskan vitamin C sedikit demi sedikit dalam masa lima jam. 

Sebagai satu antioksidan yang kuat, vitamin C merupakan nutrien yang mempunyai fungsi menyeluruh yang dapat menyokong kesihatan jantung, kesihatan imun, keutuhan sel serta kesihatan mata, gigi, gusi, tulang, otot dan pembuluh darah.

NUTRITIONAL FACTS
Amount per tablet
Ascorbic Acid     (Provide 525.35mg Vitamin C) 

Citrus Bioflavonoids Complex
(Provide 7.50mg Lemon Bioflavonoids)
(Provide 7.50mg Orange Bioflavonoids)
(Provide 7.50mg Grapefruit Bioflavonoids)
(Provides 7.50mg Hesperidin)

Sedikit Info Tentang Vitamin C -Dr. Kumar Pati (2007) (Revised Edition) Vitamins and Herbal Digest. USA: New Editions Publishing

Vitamin C is also known as 'ascorbic acid' which is the name appears on food labels. However, its optimum effectiveness and absorption seems to require bioflavonoids. Humans, apes, guinea pigs and the Indian fruit bat are the only known animal species on our planet that cannot make vitamin C. As a result, we rely on our food and drink to supply us with vitamin. Vitamin C, one of the antioxidant nutrients, is very delicate. It is water-soluble and sensitive to heat, air and light. Our bodies cannot store it, so a regular daily intake is vital. Since tobacco smoking depletes vitamin C, smokers need a higher daily intake than do non-smokers.

Vitamin C is involved in over 300 biological processes. It seems to be necessary for the effective functioning of the immune system. Vitamin C is required in the production of collagen, the body's intercellular 'cement', and speeds healing of wounds and damaged tissues as well as ensuring growth. Additionally, vitamin C allows the body to absorb iron properly and help change folic acid into usable form in the body.

Kenapa saya suka sangat dengan  SR Vita-C Plus 500mg ni? Ok, saya punya sebab saya sendiri. 

1-  Berkesan dan semulajadi- Shaklee mengeluarkan vitamin yang bukan sintetik dan tanpa pewarna atau perasa tiruan.

2- Saya tak berapa suka vitamin kunyah. Shaklee ada Chewable Vita-C Plus 100mg rasa sitrus yang sama fungsinya dengan Vita-C 500mg ni. Tapi saya ni kurang suka kunyah vitamin baik gula-gula pun saya tak suka. Saya suka yang telan ataupun yang diminum. Chewable Vita-C tu tak boleh telan? Boleh aje sebenarnya...tapi...(tengok no 3)

3- Dos yang seimbang dan mudah diambil. Untuk badan 'manja' macam saya ni, 100mg vita-c tidak berapa nak cukup untuk sehari. Makanya selama ketiadaan vita-c 500mg, saya kena makan 5-10 biji chewy vita-c dan biasanya tak cukupla sebab lupa. Jadi, dengan Vita-C 500mg ni saya hanya perlu ambil 1-2 biji sehari bergantung pada kesihatan badan saya.Oh yaa...sebenarnya bagi anda yang jarang sakit, hanya nak maintain sihat, 100mg vitamin C sehari sudah memadai untuk anda, tetapi kebanyakan orang sekarang ni dah tak berada dalam kesihatan yang optimum, ramai yang imun rendah dan mudah terkena penyakit atas faktor persekitaran, pemakanan dan gaya hidup. 100mg vitamin C sehari juga adalah amaun yang sesuai untuk kanak-kanak.

4- Harganya yang sangat berpatutan. Sebotol Vita-C Plus 500mg ada 180 biji. Harganya? RM92.50 (kalau beli dengan kami, anda dapat diskaun hebat) Cuba anda survey di farmasi..berapa harga vitamin C sebotol, berapa kuantiti sebotol dan berapa mg vitamin C tersebut per tablet. Malah apa yang lebih penting? Adakah ia vitamin semulajadi atau sintetik, dan adakah vitamin C itu kategori Sustained Release (mengikut pelepasan masa).

5- Sustained Release atau Bertindak Mengikut Pelepasan Masa- Inilah keistimewaan Vita-C Plus 500mg Shaklee. Dalam keterangan oleh Dr. Kumar Pati di atas dinyatakan bahawa badan manusia tidak dapat menghasilkan vitamin C sendiri dan tidak dapat menyimpan vitamin C dalam tempoh yang lama kerana ia bersifat larut air dan sensitif terhadap haba dan cahaya. Kalau ambil 1000mg pun, tapi tak digunakan oleh tubuh, ia akan dibuang melalui perkumuhan. Maka dengan itu, jika vitamin C dengan kawalan pelepasa masa dilepaskan sedikit demi sedikit selama lima jam, maka tubuh kita akan sentiasa ada bekalan vitamin C sepanjang 5 jam itu. 


** Disclaimer
This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any diseases. This product is just a supplement to help you stay healthy.


Berminat mendapatkan vitamin ini? Hubungi kami untuk harga menarik dan jimat.


MAIA (SID 918631)
SMS: 012 3302067
EMEL: minaina_ilaaina@yahoo.com
FB FANPAGE: Min-Aina-Ila-Aina

* MAIA merupakan pengedar Shaklee yang sah dan menerima pembelian secara Cash on Delivery (COD) atau Self Pickup di kawasan Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota, Bangi Lama, KUIS, UKM dan Bandar Baru Bangi. Caj penghantaran akan dikenakan bergantung pada jarak kawasan. Penghantaran melalui pos boleh dibuat ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.


Alhamdulillah, hari ini hari ke-4 selepas prosedur D&C. Nak sangat tulis entri tentang hari D&C tapi belum berkesempatan, badan masih belum betul-betul sihat nak duduk lama. Entri inipun sebab entri santai-santai saja. Saya terfikir nak tulis entri ni bila rakan-rakan datang ziarah. Alhamdulillah, syukur sangat saya punya rakan-rakan yang sangat perihatin dan mengambil berat. Ini baru kawan di masa susah dan juga senang. Penyelia saya juga datang ziarah di rumah bersama labmate. Macam-macam buah tangan yang diorang bawa dan saya sangat-sangat berterima kasih.

Oklah, berbalik kepada tajuk, mungkin ada yang saja-saja search nak tau apa buah tangan yang boleh dibawa masa melawat orang bersalin atau berpantang. Kalau bersalin dan ada baby, mudah sikit nak fikir buah tangan. Tentu saja hadiah untuk si bayi. Tapi...bukan semua ibu berpantang bertuah dapat berpantang bersama bayi. Ada kes keguguran macam saya, ada yang anak meninggal di usia kandungan telah besar misalnya 6,7 atau 8 bulan, ada yang anaknya perlu tinggal di NICU dalam tempoh yang lama dan ada juga yang anak meninggal sebaik saja dilahirkan. Pandangan saya, menziarahi ibu-ibu yang sakit berpantang tanpa bayi ini adalah lebih afdhal, sekurang-kurangnya kunjungan kita meredakan serba sedikit kesedihan si ibu dan suami, memberi semangat buat mereka dan mendokana yang baik-baik buat mereka. Di bawah ini adalah senarai benda atau buahtangan yang boleh dibawa, saya kira daripada pengalaman saya sendiri. Kalau ada baby pun, apa salahnya bawa untuk si ibu sekali kan. Saya letak senarai je dulu nanti ada masa saya sembang-sembang.

1- Kurma, Madu, Kismis, Minyak Zaitun, Habbatus Sawda' dan makanan sunnah yang lain

2- Vitamin atau Suplemen - Set Berpantang / Menyusu Shaklee, Pati Haruan, Pati Gamat, Minyak Kelapa Dara

3- Masak Lauk Orang Berpantang

4- Daun-daun untuk mandian, air akar kayu, ulam-ulaman atau daun mengkudu untuk alas tungku dan keperluan orang bersalin dan berpantang

5- Makanan Kering - biskut, muruku, cornflakes, serunding

6- Buah-buahan -epal merah, oren sunquick

7- Minuman - Susu segar, susu soya, air klorofil

Ada kawan share di facebook, saya pun salin memandangkan nanti kot nak cari balik senang. Terima kasih kepada empunya post dan semoga dengan perkongsian ini bertambah pahalanya.

RESIPI SEMASA PANTANG – IKAN

Ikan yang boleh dimakan semasa pantang ialah:

1. Ikan haruan
2. Ikan yu
3. Ikan selar
4. Ikan gelama
5. Ikan jenahak
6. Ikan merah
7. Ikan tenggiri
8. Ikan kurau
9. Ikan bawal putih
10.Ikan senangin
11.Ikan kerisi
12.Ikan kod
13.Ikan bilis
14.Ikan siakap
15.Ikan salmon

SUP IKAN

Bahannya:
Ikan
Air masak
Sedikit minyak bijan (pilihan)
1 ulas halia (diketuk atau dihiris)
1 biji tomato (dibelah 4)
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk)
1 ulas bawang merah (ditumbuk)
4 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 keping asam keping
Sedikit daun sup dan daun bawang
Garam (secukup rasa)

Cara 1:
1. Tumiskan lada hitam, bawang putih, bawang merah dan halia dengan minyak bijan.
2. Masukkan air dan tomato.
3. Apabila mendidih masukkan ikan.
4. Masukkan asam keping dan sedikit garam (secukup rasa)
5. Taburkan daun sup dan daun bawang
6. Biar seketika dan tutupkan api.


Cara 2:
1. Masukkan air dengan bawang putih, bawang merah dan halia
2. Masukkan tomato.
3. Apabila mendidih masukkan ikan.
4. Masukkan asam keping dan sedikit garam (secukup rasa)
5. Taburkan daun sup dan daun bawang
6. Biar seketika dan tutupkan api.


STEAM IKAN

Bahannya:
Ikan
2 Halia (dihiris)
1 biji tomato (dibelah 4)
Sedikit daun sup dan daun bawang
Garam (secukup rasa)

Caranya:
1. Letakkan halia yg dihiris (dgn jumlah yg agak byk), buah tomato yg dipotong, daun sup & sedikit garam diatas ikan
2. Steam sampai ikan masak.


SINGGANG IKAN

Bahannya:
Ikan
Air masak
1 ulas bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 cm lengkuas (dihiris)
1 batang serai (diketuk)
1 keping asam keping
Garam (secukup rasa)

Caranya:
1. Rebuskan air bersama bawang merah, lengkuas (yang sudah dihiris), serai, 1 keping asam keping dan sedikit garam.
2. Bila dah mendidih, masukkan ikan.


IKAN TENGGIRI GORENG HALIA

Bahannya:
1 keping ikan tenggiri
4 gm halia - di hiris dan di goreng
3 ulas bawang putih – di hiris dan di goreng
2 sudu makan minyak bijan
1-2 sudu makan kicap manis
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam
Minyak masak

Caranya:
1. Lumurkan ikan dengan garam dan serbuk kunyit
2. Biarkan selama 20 minit.
3. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing.
4. Ketepikan.
5. Tinggalkan sedikit minyak di dalam kuali.
6. Masukkan ikan semula.
7. Tuangkan kicap dan di kacau rata.
8. Angkat ikan.
9. Taburkan halia goreng di atasnya.


IKAN TENGGIRI MASAK AIR

Bahannya:
2 keping ikan tenggiri
400 ml air
20 gm halia – di hiris
5 helai daun pegaga – di hiris
3 ulas bawang putih – di hiris
½ sudu kecil serbuk lada hitam.
Garam secukup rasa.

Caranya:
1. Campurkan kesemua bahan kecuali pegaga.
2. Didihkan sehingga kuahnya tinggal sedikit dan ikan masak.
3. Masukkan daun pegaga dan garam secukup rasa.


IKAN TENGGIRI MASAK ASAM

Bahannya:
3 keping ikan tenggiri
5400 ml air
30 gm halia – di hiris
3 ulas bawang putih – di hiris
½ cawan air asam jawa
½ sudu kecil serbuk lada hitam.
Garam secukup rasa.

Caranya:
1. Didihkan semua bahan di atas api perlahan.
2. Masak hingga kuahnya agak pekat dan ikan masak.


SUP IKAN TENGGIRI

Bahannya:
1 Ketul ikan tenggiri
sedikit minyak bijan
4 ulas bawang putih dicincang
seulas halia diketuk
1 biji tomato
sedikit daun sup

Caranya:
1. Tumiskan bawang putih dan halia dengan minyak bijan.
2. Masukkan air dan tomato.
3. Apabila mendidih masukkan ikan dan daun sup.
4. Biar seketika dan tutupkan api.


IKAN HARUAN GORENG REMPAH

Bahannya:
1 ekor ikan haruan – di potong
30 gm halia – di tumbuk
2 ulas bawang merah – di tumbuk
2 sudu besar sos lada hitam
1 sudu rempah ikan
1 sudu kecil kunyit serbuk
Garam secukup rasa.
Minyak masak

Caranya:
1. Gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Perap selama 15 minit
2. Panaskan minyak dan goreng ikan sehingga garing.
3. Panaskan minyak, tumis halia dan bawang merah.
4. Masukkan sos lada hitam, rempah ikan dan garam, kacau sekata.
5. Curahkan kuah ke atas ikan.


IKAN HARUAN KUKUS

Bahannya:
1 ekor ikan haruan
1 keping cendawan hitam – di rendam dan di hiris
30 gm halia – di hiris halus
2 ulas bawang putih – di hiris halus
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 biji limau nipis – di ambil jusnya
Garam secukup rasa.
Air secukupnya
Sedikit daun bawang dan daun ketumbar – di hiris

Caranya:
1. Kukus ikan haruan selama 20 minit.
2. Masukkan cendawan hitam, halia dan bawang putih.
3. Masukkan sedikit air. Didihkan
4. Tambahkan serbuk lada hitam, jus limau dan garam.
5. Sebelum hidang, taburkan daun bawang dan daun ketumbar.


SUP IKAN HARUAN

Bahannya:
1 ekor ikan haruan – di potong
500 ml air.
2 sudu besar minyak jagung.
30 gm halia – di tumbuk
3 ulas bawang merah – di tumbuk
2 ulas bawang putih – di tumbuk
1 sudu besar lada hitam – di tumbuk
1 keping asam keping
Garam secukup rasa.
Bawang goring
Daun bawang dan daun sup – di hiris

Caranya:
1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
2. Masukkan air.
3. Bila mendidih, masukkan ikan hingga masak.
4. Masukkan asam keping dan garam.
5. Masak hingga mendidih.
6. Taburkan bawang goreng, daun bawang dan daun sup.


IKAN HARUAN / IKAN BAWAL PUTIH/YU BERLADA

Bahannya:
1 ekor ikan bawal putih atau 2 ekor ikan haruan (potong 4,
buangkan kulit dan ambil isinya sahaja) atau 2 ketul isi ikan yu
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk jintan manis
Bawang putih, halia – kisar halus
1 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu besar pati asam jawa
1 biji bawang besar – potong bulat
1 biji cili merah dan hijau – di hiris
Garam secukup rasa

Caranya:
1. Bersihkan ikan dengan tepung gandum untuk hilangkan hanyir.
2. Gaulkan ikan dengan garam dan serbuk kunyit.
3. Goreng sederhana garing. Tepikan
4. Tumis halia dan bawang putih hingga kekuningan.
5. Masukkan jintan manis
6. Masukkan pati asam jawa
7. Masukkan gula.
8. Biar mendidih.
9. Masukkan lada hitam
10. Masukkan garam secukup rasa.
11. Kemudian masuk ikan.
12. Biar kuah pecah minyak.
13. Apabila ikan masak, perlahankan api.
14. Masukkan bawang besar
15. Masukkan cili.


IKAN GELAMA MASAK ASAM

Bahannya:
2 ekor ikan gelama
1 biji bawang besar – dihiris
5 ulas bawang putih - dihiris
1 ketul halia – dihiris
1 biji cili merah – dihiris
1 mangkuk air asam

Caranya:
1. Gorengkan ikan yg telah disapu garam dan kunyit.
2. Tumiskan bwg besar, bwg putih, halia dan cili.
3. Masukkan air asam dan garam.
4. Apabila mendidih tuangkan atas ikan tadi.


IKAN BAWAL KUKUS HALIA

Bahannya:
1 ekor ikan bawal putih
1 1/2 inci halia-potong tipis
1 inci kunyit-potong tipis
3 ulas bawang putih-potong tipis
2 sudu besar kicap manis
1 sudu teh lada hitam serbuk,garam
1 btg karot, bunga kubis

Caranya:
1. Lumurkan ikan dgn kicap,lada hitam dan garam.
2. Perap seketika.
3. Letakkan ikan dlm bekas...boleh alas dgn daun pisang/aluminium foil
4. Siram baki perapan kicap atas ikan
5. Tabur bahan yg dipotong atas ikan.susun karot dan bunga kubis keliling ikan.
6. Kukus hingga masak...anggaran 10-12 min atau hingga masak.


IKAN PANGGANG BERKARI
(ikan haruan, tenggiri, bawal putih, salmon, gelama, merah, jenahak atau siakap)

Bahannya:
Ikan
1 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk lada hitam
Garam (secukup rasa)

Caranya:
1. Gaulkan serbuk kari, serbuk kunyit dan serbuk lada hitam bersama sedikit

garam
2. Lumurkan di atas ikan
3. Panggang - boleh diletak atas dapur sahaja atau dalam oven.


IKAN PANGGANG HALIA MUDA

Bahan A (diperap)
2 potong ikan tenggiri
Sedikit garam
Sedikit kunyit
Sedikit cuka

Bahan B (dihiris)
3 cm halia muda
1 biji bawang besar
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit minyak

Caranya:
1. Lumurkan bahan A pada ikan.
2. Perap selama ½ jam.
3. Kemudian panggang ikan hingga masak.
4. Tumis bahan B hingga naik bau.
5. Tabur atas ikan.
6. Siap untuk dihidang.


IKAN PINDANG
(ikan merah,jenahak, selar kuning, kerisi atau siakap)

Bahannya:
2 atau 3 ketul ikan
1 labu bawang putih (dihiris)
5 ulas bawang merah (dihiris)
1 - 2 batang cili merah (dihiris)
5 cm lengkuas (diketuk)
5 cm kunyit (dihiris)
5 cm halia muda (dihiris)
1 batang serai (diketuk)
3 – 4 keping asam gelugor
4 cawan air
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Caranya:
1. Panaskan minyak
2. Tumis bawang, kunyit, lengkuas dan halia.
3. Tuang air dan biarkan mendidih
4. Biar mendidih dulu baru masukkan ikan.
5. Masukkan serai
6. Masukkan asam keping dan garam.


IKAN BILIS LEMAK LADA HITAM

Bahannya:
50 gm ikan bilis
3 cawan air
1 cawan santan pekat
10 gm kunyit – di tumbuk
3 ulas bawang merah – di tumbuk
1 sudu kecil lada hitam – di tumbuk
Garam secukup rasa

Caranya:
1. Didihkan santan bersama air dan bahan tumbuk di atas api perlahan.
2. Masukkan ikan bilis dan garam. Gaul sekata.


IKAN BILIS BERKUNYIT

Bahannya:
50 gm ikan bilis
20 gm ibu kunyit
2 sudu kecil lada hitam
Pucuk pegaga atau daun selom secukupnya.

Caranya:
1. Tumbuk kasar ikan bilis bersama ibu kunyit dan lada hitam.
2. Siap untuk dimakan bersama ulam ulaman.


IKAN BILIS DAUN KARI

Bahannya:
50 gm ikan bilis – di goreng
1 genggam daun kari
2 ulas bawang merah – di hiris
2 ulas bawang putih – di hiris
Minyak masak.

Caranya
1. Panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang merah dan putih hingga naik bau.
2. Masukkan daun kari dan ikan bilis. Goreng seketika dan angkat.