Bagaimana Tubuh Beradaptasi dengan Rutin Berpuasa Ramadan

Alhamdulillah, dah pun 11 hari kita berpuasa di bulan Ramadhan 1438H ni. Macam mana, badan dan perut dah mula biasa dengan rutin lapar dan dahaga di waktu siang? Kalau budak-budak pun termasuk anak saya yang umur 8 tahun ni nampaknya dah tak merungut lagi lapar ke, tak larat ke, malah tambah-tambah aktif pulak di hari yang dia berpuasa. Ada hari yang tak puasa tu nampak macam letih sangat. 

Di bawah ni sajalah saya share rumusan fisiologi puasa yang viral kat Facebook awal-awal Ramadhan hari tu. Menarik juga pada saya. Sekarang kita berada di fasa yang ke-3, iaitu:

- Proses detoksifikasi berlangsung dengan sel-sel mati dan rosak dikeluarkan. Proses penyembuhan lebih mudah berlaku, malah penyakit lama juga dibaiki. Mungkin berlaku rasa sakit pada fasa ini. Dalam fasa ini juga tenaga dipertingkatkan dan fikiran menjadi lebih jelas. Walaupun badan dah rasa ok, dan dah mula malas bangun sahur...no no no ye..bangunlah sahur kerana pada sahur itu ada keberkatan. Memang..ngantuknya..letihnya..sebelah malam dah terawih, tidur beberapa jam dah kena bangun pulak. Tapi, apa kata kita jadikan rutin sahur ini sebagai peluang untuk kita laksanakan solat sunat malam (qiamullail), dan kita teruskan pada bulan-bulan yang akan datang. Ramadhan kan bulan tarbiyah?

Baiklah, dah Asar ni...saya nak beransur dulu. Semoga puasa dan amal ibadah kita diterima Allah. 

0 comments: