Alhamdulillah, setelah sekian lama tak buat review. Dulu-dulu rajin buat review drama Korea. Ahaha..entah apa faedahnya. Sekadar suka-suka. Tapi kali ini dipanggil untuk buat review buku sebagai satu tugasan sebagai peserta Seminar Penulisan Mega Bonda Nor Online yang bakal berlangsung ESOK. Amboi, memang last minute punya kerja ni. Bukan sengaja, ada urusan lain yang perlu diselesaikan terlebih dahulu. 

Mulanya semasa terima tugasan, saya terfikir untuk buat review buku lain yang saya dah lama baca, tapi buku tu kakak saya pinjam. Tak sedap pula nak review tanpa belek semula bukunya. Maka saya pilih buku Sukar Tapi Sukses (STS) ini, kebetulan dalam Live bersama Uitm semalam banyak kali Bonda Nor tayangkan buku ni. Bila dah baca, nun sampai meresap ke jiwa roh seorang pendidik. Tiba-tiba rasa macam nak jadi cikgu tadika pulak. Tapi..hai..orang garang macam saya, baiklah ajar anak sendiri dulukan? 

Pertama sekali, saya nak ulas tentang muka hadapan buku STS ini. Tajuk buku memang 'menangkap' di mata, jelas dengan tulisan warna merah dan font yang mudah dibaca. Di situ, pembaca tahu buku ini bersifat terus, bukan buku sastera atau jiwang. Warna muka hadapan, walaupun warna kelabu menjadi pilihan, namun gambar bunga dan rama-rama menyuntik emosi keibuan seorang guru. Blurb buku ini juga ringkas tetapi jelas dengan tema semangat yang ingin dipinjamkan kepada pembaca. 



Di bahagian Perkongsian Bonda Nor, seperti biasa kisah-kisah Bonda Nor tidak pernah gagal menyuntik semangat buat para pembaca. Perkongsian Bonda Nor tentang bagaimana beliau bermula daripada zero dalam bidang pendidikan kanak-kanak dan perniagaan, bertatih, berjalan dan seterusnya berlari tanpa menoleh ke belakang lagi kecuali untuk sentiasa membetul dan mengukuhkan niat. Saya tahu Bonda bermula daripada kosong, tapi saya tak sangka berpunca daripada desakan kesempitan hidup. Emosi stres Bonda berdepan masalah Angah yang tidak mahu langsung belajar membaca juga buat saya sama-sama terasa buntu jika berada di tempat tersebut. Tabik spring dengan kesabaran Bonda. 

Sifat sabar yang sama diketengahkan dalam hampir semua kisah cikgu-cikgu speaker Ekspres-i. Namun demikian, penuisan dalam buku ini tidak hanya mempamerkan yang muluk-muluk saja dalam diri cikgu-cikgu tersebut. Cikgu juga manusia biasa, tidak terlepas daripada emosi dan kesilapan. Saya tersengih membaca catatan Cikgu Sharifah Ishak, "rasa macam nak eeeee!" semasa menahan geram dengan tingkah seorang murid berbangsa Thai. Begitu juga gejolak rasa Cikgu Ainin Syakirah yang sudah tidak tahu untuk berbuat apa lagi dengan Christ, budak ulu sering saja dimarahinya kerana tidak pandai-pandai membaca. Namun, berkat kesabaran dan kegigihan mencari penyelesaian, para pendidik ini akhirnya mengecap kemanisan yang tidak terkata apabila murid-murid mereka pandai membaca dan menjadi pelajar yang cemerlang. Subhanallah. 



Satu sisi lagi yang saya suka dalam buku STS ini ialah kepelbagaian latar belakang murid yang diceritakan kisahnya. Ada yang berbangsa asing, ada yang berasal daripada Sabah Sarawak, ada yang kelainan upaya, ada yang menghadapi masalah disiplin, ada yang terlalu manja, ada yang di kelas pemulihan dan sebagainya. Kepelbagaian ini membuka sasaran pembaca yang semakin luas. 

Buku ini sangat sesuai dibaca oleh guru-guru tadika, prasekolah, guru pemulihan, guru PPKI dan juga ibu bapa yang ada anak-anak yang masih kecil dan akan belajar membaca. Boleh juga dibaca oleh masyarakat umum untuk mengambil ibrah daripada profesyen guru ini. Bukan mudah sebenarnya mengajar membaca, jika tidak ada ilmu..ke laut dalamlah jawabnya. Haha. 

Kalau ada kenalan yang rasanya sesuai membaca atau memerlukan buku ni, bolehlah share dengan mereka ya. Perkara baik dan bermanfaat, eloklah kita panjang-panjangkan. Tujuan para penulis menulis kisah-kisah ini pun untuk memberi maklumat, motivasi dan perkongsian yang baik-baik untuk semua.

Macam mana nak dapatkan buku ni? Harganya berapa?


Harga senaskhah buku Sukar Tapi Sukses ini RM20, pos dalam semenanjung RM8 untuk 1-3 buah. Boleh terus wasap 012-3302067 (Mai) untuk pembelian dan pertanyaan. Boleh juga ke Instagram kami @bukumaia jika nak tengok-tengok buku lain, mungkin boleh diposkan sekali. Jimat kos pos:) Boleh juga ke Facebook Page BukuMaia atau FB peribadi Maizura Osman jika ingin berkawan-kawan sambil berurusniaga. 



Satu sejarah penyiaran televisyen di Malaysia apabila TVAlhijrah bersama-sama Yayasan Warisan Ummah Ikhlas bakal menyiarkan MyQuranTime

604 hari bersamaan dengan
604 episod juga bersamaan dengan
604 helaian muka surat Al Quran yg akan mengambil masa hampir 2 tahun,
setiap hari jam 12-1 tghari.

Inilah program signature TVAlHijrah.

114 surah Al Quran di Saluran TV 114.
114 surah akan ditadabburkan serta dibaca disaluran 114, saluran TVAlHijrah.
Bermula Isnin depan, 8hb Jun 2020.

Satu komitmen ‘unprecedented’ daripada kami di TVAlHijrah dan Yayasan Warisan Ummah Ikhlas untuk semua.

#MyQuranTime



Patutlah bos merangkap ibu kami Bonda Nor sering kali berpesan, kita perempuan ni kena banyak bersedekah.Sejak join Dropshipper Bonda Nor (DBN), Bonda selalu berpesan supaya banyak-banyak bersedekah dan memberi. Beri dalam pelbagai cara. Beri..beri..beri. Inilah alasannya kenapa wanita mesti banyak bersedekah.

CARA WANITA BERSEDEKAH

Bagaimana wanita boleh bersedekah, sedangkan mereka adalah suri rumah dan mereka juga tidak punya gaji atau gaji tidak seberapa untuk disedekahkan?

Apabila seorang wanita mendengar tentang keutamaan sedekah, ada yang merasa sedih dan berandaikan dengan berkata: "Bagaimana, sedang aku tak punya duit?" Walaupun demikian, kita wanita diperintahkan untuk bersedekah.

Rasulullah SAW bersabda:

"Wahai setiap wanita, bersedekahlah, dan perbanyaklah istighfar, sebab aku melihat kalian sebagai majoriti penghuni neraka."

Dan sabda beliau itu menambah khuatir dan rasa takut pada diri kita. Dan solusinya?

Sebenarnya mudah, sesungguhnya kurnia dan kemurahan Allah Ta'ala begitu luas dan tiada henti.
Dia menjadikan sedekah bukan hanya pada harta sahaja. Namun, setiap pintu kebaikan adalah sedekah.

Berikut contoh-contohnya:

Sedekah itu beraneka ragam:

1. Setiap tasbih dan tahmid adalah sedekah.

2. Setiap takbir dan tahlil adalah sedekah.

3. Amar ma'ruf nahi munkar anda (menganjurkan yang baik dan mencegah yang buruk) adalah sedekah.

4. Bukalah Whatsapp, FB, Instagram dll anda setiap hari, bersedekahlah dengan cara mengirim ucapan-ucapan yang baik kepada semua yang anda kenal, dan setiap kalimat yang baik adalah sedekah.

5. Senyum anda kepada suami dan anak-anak anda, serta kepada sesama kaum muslimat adalah sedekah.

6. Dua rakaat Dhuha menyamai 360 sedekah.

7. Tahanlah diri anda dari keinginan untuk berbuat buruk, itu pun sedekah.

8. Singkirkanlah setiap bentuk gangguan yang dapat mencelakakan orang dijalan, itupun sedekah.

9. Ucapkanlah salam kepada siapa saja yang anda temui, itupun sedekah.

10. Berilah makan kepada jiran atau sesiapa pun dengan makanan yang juga anda dan keluarga anda makan, itupun sedekah.

11. Berilah makan pada kucing, burung atau binatang lainnya atau manusia, itupun sedekah.

12. Muliakanlah tamu di rumah anda yang melebihi 3 hari, itupun sedekah.

13. Berusahalah menolong dan membantu orang lain, samada org Islam ataupun bkn Islam, itupun sedekah.

14. Tuntutlah ilmu agama, ajarkan dan sebarkan, baik dengan cara mendengar, membaca, atau menulis sesuai kemampuan anda, itupun sedekah.

15. Seteguk air yang anda berikan untuk orang yang haus adalah sedekah.

Milik Allah lah segala puji dan kurnia.

Kaedah Penting:

Lakukanlah secara ikhlas dan tanpa mengharapkan balasan dari siapapun...

Kaum kerabat lebih utama untuk mendapat kebaikan kita (kedua orang tuamu, suami, dan anak-anakmu). Mereka yang paling utama.... yang paling dekat, kemudian yang terdekat.

Perlu diingatkan bahawa;
"Sedekah itu menghapus dosa, sebagaimana air mematikan api".

Sebarkanlah info ini, supaya menjadi sedekah untuk anda, dengan izin Allah.

Aamiin Ya Robbal 'Alamin.... (mengirimkan/menyebarkan artikel ini juga adalah sedekah).

Wallahu a'lam...

Siapa baca sampai habis komen 'Aamiin'

Kredit Ustaz Iqbal Zain.
Peluang menambah saham akhirat. Dropshipper Bonda Nor (DBN) telah melancarkan Projek Wakaf Buku bersama karya Bonda Nor sehingga 29 Ramadan 1441H / 22 Mei 2020.


Karya-karya yang dimaksudkan ialah set Antologi Bercakap dengan Cermin (BDC) yang berjumlah 9 buah buku kesemuanya. Set 9 buah buku ini berharga RM180. Setiap buku berharga RM20. Boleh juga wakaf secara loose iaitu sebuah atau beberapa buah. Nanti pihak DBN akan gabungkan dengan penyumbang yang lain menjadikannya satu set. Buku-buku ini merupakan buku dakwah santai, untuk muhasabah diri daripada kisah-kisah benar.


Tajuk-tajuk buku dalam siri antologi ini:
1)Jalan Pulangku
2)Tamparan Takdir
3) Bumerang Kasih
4) Berani Berhijrah
5) Sakitnya Tu Di Sini
6) Seadanya Kuterima
7) U-Turn ke Syurga
8) Perjuangkan Syurgamu
9) Meludah ke Langit

Terdapat 2 pilihan urusan wakaf:
1- Kami pos kepada anda untuk anda sampaikan sendiri kepada penerima. Kos pos (semenanjung) untuk 1 set buku BDC ialah RM20.
2- Urusan wakaf dilaksanakan oleh pihak DBN (Dropshipper Bonda Nor).
Anda juga boleh ajak kawan-kawan untuk berkongsi lot sehingga cukup 1 set buku BDC. Tak dapat sumbang semua, kita kongsi-kongsi berbuat kebaikan. Boleh sama-sama kita beriringan ke syurga. Insya Allah, apa jua kebaikan yang kita buat ke jalan Allah, tidak akan sia-sia.
Antara tempat yang boleh kita wakafkan seperti hospital, klinik, perpustakaan awam, perpustakaan sekolah, institusi pengajian, pusat tahfiz, rumah kebajikan, penjara, pusat pemulihan, masjid, surau dan lain-lain.
Semoga pahala sentiasa mengalir dengan memberi manfaat ilmu kepada orang lain.
Bagi kawan-kawan yang berminat untuk menyumbang, boleh klik ink Wassap ini: http://www.wasap.my/60123302067
Sahabat boleh tolong SHARE juga ye post ini supaya lebih ramai berpeluang memberi dan nengumpul pahala. Terima kasih in advance.
 Kenangan seorang ibu..Selamat Hari Ibu 


Selamat hari ibu untuk semua wanita yang bergelar ibu. Gambar ni masa reunion tahun lepas, 2019. Umi dapat anugerah khas, anugerah 'Anak Paling Ramai'. Hahaha. Apapun terima kasih Allah atas anugerah-Mu.

Suami teman bersalin?
1- X doktor tak bagi takut dia pengsan
2- X
3- X
4&5-X

Normal / Czer?
1- Normal
2- Normal
3- Normal
4&5- Czer

Induce?
1- /
2- X
3- X
4&5- X

Tau jantina sebelum baby keluar?
1- /
2- /
3- /
4&5- /

Tarikh lahir & minggu keberapa lahir?
1- 25 April 2009 (40)
2- 29 Oct 2014 (38)
3- 20 Nov 2017 (40)
4&5- 30 Ogos 2019 (36)

Baby Masuk NICU?
1- Ya (seminggu)
2- Ya (seminggu)
3- Ya (2 minggu)
4&5- Ya (24 hari)

Morning sickness?
1-  first trimester
2-  first & second trimester
3- first & second trimester (paling teruk)
4&5- first trimester

Mengidam?
1- mangga muda & aiskrim
2- takde
3- takde
4&5- takde

Jantina baby?
1- Boy
2- Boy
3- Boy
4&5- Boy

Berapa lama tahan sakit contraction?
1- 22 jam
2- 6 jam
3- 5 jam
4&5- Takde sebab elective caesar

Berat baby?
1- 2.8 kg
2- 3.0 kg
3- 2.69 kg
4&5- 1.5 & 2.1 kg

Tempat lahir Anak?
1- Hosp Serdang
2- Hosp Kajang
3- Hosp Putrajaya
4&5- Hosp Serdang

Nama anak?
1- Muhammad Sofiy
2- Muhammad Farhan
3- Muhammad Haikal
4&5- Muhammad Amin & Muhammad Iman

Copy & paste dear mommy 
*Kenaikan berat badan takde pulak


Salam 4 Ramadan

“Barang siapa yang memberi makanan berbuka kepada orang yang berpuasa, maka baginya pahala seperti orang yang berpuasa tersebut, tanpa mengurangi sedikit pun pahala orang yang berpuasa itu.”
(HR Nasa’i dan Tarmizi)

*moga tiada satu hari pun dalam Ramadhan berlalu tanpa sedekah*

.

Madu sangat terkenal akan manfaatnya sehingga kerap diamalkan oleh rata-rata golongan tidak kira muda atau tua. Madu biasanya dicampur dengan pelbagai bahan semulajadi yang lain seperti buah lemon sebagai rawatan kesihatan dan kecantikan.
Madu sering dikaitkan dengan kecantikan jadi tidak hairanlah jika ramai wanita terutamanya yang mengamalkan madu dalam kehidupan seharian mereka. Namun demikian, pastikan madu yang diambilialah madu asli dan sebaik-baiknya madu hutan bukan madu lebah yang dipelihara. 
.
Antara pelbagai manfaat madu yang terkenal dengan khasiatnya ialah :
.
1. Sumber Nutrisi
.
Madu terkenal dengan pelbagai nutrisi berupa vitamin dan mineral yang diperlukan tubuh. Ia sangat baik untuk diamalkan dan mencukupkan keperluan tubuh. Antara kandungan nutrisi madu adalah magnesium, kalsium, fosforus, zat besi, dan kalium. Maka tidak hairanlah ramai yang mengagumi khasiat madu asli.
.
2. Mencegah Penuaan
.
Madu dapat juga di lumur pada wajah atau tubuh yang dicampur dengan bahan-bahan semulajadi yang lain untuk mengekalkan kecantikan. Antioksida yang terkandung pada madu boleh membantu melambatkan penuaan dan memudarkan bintik-bintik hitam di wajah.
Kandungan antioksidan yang tinggi dalam madu sangat baik untuk melindungi sel-sel tubuh termasuk sel-sel kulit dari radikal bebas. Dengan perlindungan ini, sel-sel kulit lebih terpelihara dan terhindar dari penuaan yang banyak dikhuatiri terutamanya kaum wanita masa kini..
.
3. Mengatasi Radang Tekak
.
Jika ada mengalami sakit atau radang pada tekak, maka salah satu penyelesaian secara semulajadi adalah dengan mengamalkan madu. Cara ini telah banyak terbukti melalui klinik-klinik kesihatan yang memberi ubat sakit tekak yang berasaskan madu.

Ia boleh diambil bersama air suam untuk mengurangkan keradangan tekak. Kita juga sering mendengar tentang “Strepsils”, juga berasaskan madu untuk mengubati sakit tekak malah sangat disarankan oleh doktor-doktor kesihatan Swasta mahupun Kerajaan.
.
4. Menurunkan Berat Badan
.
Madu juga sangat bermanfaat untuk mereka yang ingin menurunkan berat badan. Meskipun komponen madu dirasakan agak manis namun kandungan gula pada madu adalah semulajadi maka ianya tidak memudaratkan tubuh atau meningkatkan lagi berat badan. Selain hanya mengamalkan madu, kita juga disarankan untuk melakukan senaman supaya ianya selari dengan hasrat kita yang menginginkan berat badan ideal.

Olahraga boleh diamalkan dalam pelbagai bentuk seperti berjoging, berlari setempat atau bermain badminton. Kajian menunjukkan mereka yang mengamalkan olahraga, diet seimbang dan dalam masa yang sama mengamalkan madu dalam diet seharian mampu menurunkan berat badan dan kolestrol dalam waktu yang singkat.
.
5. Meningkatkan Metabolisma Badan
.
Salah satu khasiat madu untuk kesihatan juga adalah meningkatkan metabolism badan sehingga pelbagai proses dalam tubuh dapat berjalan lancar. Kandungan nutrisi seperti vitamin, protein, asam amino, karbohidrat, pigmen tumbuhan dan mineral di dalam madu yang membantu melancarkan pencernaan dan meningkatkan metabolism tubuh.

Madu memiliki peranan penting untuk mengawal obesiti. Ianya dapat merangsang organ di dalam tubuh untuk bekerja dengan lebih effisien untuk menurunkan berat badan kerana metabolism yang lancar secara tidak langsung akan membakar banyak kalori.
.
6. Mengatasi Sembelit
.
Jika anda mengalami sembelit atau sinonimnya dikenali sebagi sukar untuk membuang air besar maka sebaiknya anda mula mengamalkan air madu. Minuman ini dapat membantu meningkatkan gerakan usus untuk mengatasi masalah sembelit. Tetapi juga disarankan mengambil madu dengan makanan lain yang kaya serat seperti sayuran dan buah-buahan untuk mengatasi masalah sembelit ini.

Madu memiliki kandungan yang sangat positif terhadap sistem pencernaan kerana madu memperkuat usus dan sentiasa mempersiapkan pencernaan kita untuk makanan berat yang diambil agar terhindar dari sembelit. Itulah khasiat madu untuk kesihatan anda!
.
7. Mengatasi Batuk dan Selesema
.
Kombinasi air suam dan madu juga baik diminum untuk merawat batuk dan selesema. Selain itu, mengambil teh bersama madu juga sangat terkenal dan diakui baik untuk merawat batuk dan selesema. Apabila madu digunakan sebagai pengganti gula, ia mempunyai kesan teraputik yang membantu proses pemulihan. Madu juga boleh dicampurkan dengan halia dan lemon untuk perawatan batuk dan selesema.
.
8. Mengatur Kadar Gula Dalam Darah
.
Khasiat madu untuk kesihatan juga adalah ia dapat mengawal gula dalam darah agar tetap stabil tanpa insulin. Minum air campuran madu semasa perut kosong dipagi hari dapat menurunkan tekanan gula dalam darah.

Untuk kesan yang lebih baik, madu boleh dicampurkan dengan 5 ulas bawang putih, sebiji lemon, dan 2 inci halia yang telah direbus dan diminum airnya. Kombinasi ini lebih bermanfaat dan berkesan untuk mengatur gula dalam darah.
.
9. Mengatasi Perut Kembung
.
Mengalami perut kembung akan membuat aktiviti harian kita terganggu. Perut kembung boleh mengakibatkan hilangnya fokus kita untuk melakukan sebarang pekerjaan. Minum madu bersama kayu manis dapat mengurangkan gas yang terperangkap di dalam perut yang mengakibatkan kembung. Pastikan anda memilih madu asli untuk menghilangkan perut kembung dengan berkesan.
.
10. Menambah Tenaga
.
Air madu atau teh madu juga baik diamalkan ketika tubuh merasa kurang bertenaga kerana ianya dapat menambah tenaga dan membuat tubuh merasa segar. Madu baik diamalkan setiap hari untuk mengekalkan kesegaran tubuh dan menambah tenaga tetapi di dalam kuantiti yang tidak berlebihan. Madu boleh dicampur dengan air suam supaya rasanya tidak terlalu manis atau secara tidak sengaja mengambilnya secara berlebihan.

Hanya dengan mengamalkan lebih kurang 17g madu, tenaga badan dapat ditingkatkan kerana fruktusa dan glukosa yang terkandung di dalamnya, masuk ke aliran darah dan memberikan dorongan yang cepat untuk menambah tenaga.
.
11. Mengubati Penyakit Sukar Tidur Malam
.
Bagi sesetengah mereka yang menderita penyakit insomnia, boleh cuba mengamalkan madu. Madu dapat merangsang serotonin di dalam tubuh untuk meningkatkan suasana hati dan kedamaian. Setelah meminum madu sebelum tidur, serotonin sel ini akan menukar kepada hormon melatonin yang boleh meningkatkan kualiti tidur. Justeru itu, sesiapa yang menghidap penyakit sukar tidur malam bolehlah mencuba petua ini.
.
12. Penguat Ingatan
.
Selain kismis, madu lebah asli juga sangat sinonim sebagai meningkatkan daya tahan memori. Madu sangat sesuai diamalkan terutamanya dalam kalangan pelajar bagi mudah mengingati apa yang dipelajari. Madu merupakan terapi alternatif yang berhubungan dengan penurunan intelektual. Madu sangat kaya dengan antioksidan yang mencegah kerosakan sel-sel otak kerana itu ianya sangat dianjurkan sebagai penguat ingatan.
.

Lama tak bercerita tentang anak-anak dan hal keluarga di sini. Sungguh, rindu nak menulis. Tapi masa yang ada cuma lewat malam. Badan dah letih dan perlukan rehat secukupnya. Maka..blog pun sunyi lagi. 

Sempena PKP Covid 19 yang melanda dunia, semua pun kena duduk di rumah. Farhan tahun ni 6 tahun, dia di prasekolah. Cikgu kirim kerja sajalah, nak buat macam mana lagikan. Jadi inilah hasilnya..memang ni bukan hasil tangan dia seorang. Ada bantuan Abang Sofiy dan umi juga. 


*Kapsul dan Liquid Minyak Habbatussauda*



Habbatus Sauda @ *Habasyi* merupakan 100% Pati Minyak Penuh habbatus sauda gred A yang asli. Liquid & kapsul. Minyak ini dihasilkan dengan teknik Perahan Sejuk Pertama (First Cold Press Technique).

Banyak manfaat boleh didapati habbatus sauda. Ini disokong dengan hadis Nabi SAW

“Tetaplah kamu dengan Habbatus Sauda. Sesungguhnya padanya terdapat ubat bagi segala penyakit, kecuali mati”. (Hadis riwayat Bukhari).

Antara kelebihan & manfaat *Habbasyi*:

- Baik untuk penghidap asthma / batuk berpanjangan
- Antibiotik semulajadi
- Antikulat
- Antiradang
- Antioksidan
- Antitumor
- Antihistamine
- Menstabilkan gula dalam darah dan kolesterol.
- Tingkat daya tahan tubuh badan.
- Meningkatkan air susu ibu (milk booster)
- Menurunkan kadar gula dalam darah.
- Mencegah kanser.
- Meredakan batuk.
- melegakan perut kembung
- meredakan gatal-gatal kulit / ruam / kurap

Sebarang pertanyaan / tempahan, boleh hubungi kami melalui wasap: http://www.wasap.my/60123302067/habasyi

Atau ke Instagram kami @maiasihat
Atau ke FB Page Min-Aina-Ila-Aina / Maizura Osman


#habbatussauda
#minyakhabbatussauda
#covid19
#quranicfood
#penawarbatuk
#milkbooster


CORONAVIRUS & HABBATUS SAUDA

Mengamalkan tahap kebersihan diri yang tinggi adalah antara langkah perlindungan boleh dilakukan orang ramai untuk mencegah jangkitan coronavirus 2019-nCoV.
.
Selain itu, anda juga boleh mengurangkan risiko penyakit berjangkit ini dengan mengamalkan gaya hidup aafiyat seperti menjaga pemakanan dan amalkan banyak makanan yang sihat dan tinggi antioksidan, antikuman dan antiviral.
.


KELEBIHAN MINYAK HABBATUS SAUDA YANG PERLU ANDA TAHU
.
Habbatus sauda bermanfaat untuk pelbagai penyakit kerana ia mengandungi antihistamina (pencegah alahan), antioksidan (pencegah kerosakan sel), antibiotik (pembunuh kuman), antimycotik (antikult), dan broncho-dilating effect (pengembang) saluran pernafasan. - Sumber The Journal of American Scientist
.
Dalam kajian lain, kajian terhadap habbatus sauda mendapati ianya mengandungi antiviral yang memberi perlindungan kepada badan daripada sejenis jangkitan virus cytomegalovirus murine. – Sumber US National Library of Medicine National Institutes of Health
.
Olive House telah menghasilkan Minyak Habbatus Sauda menggunakan teknologi cold pressed atau perahan sejuk, tanpa pemanasan, secara semulajadi bagi mengekalkan khasiat ke tahap maksimum.


Assyifa Health juga mempunyai produk minyak habbatussauda yang sudah cukup popular dan kukuh di pasaran Malaysia. Lebih banyak pilihan kerana terdapat dalam bentuk spray atau liquid dalam botol refill (boleh minum guna sudu). Ada juga pilihan dalam bentuk kapsul jika susah untuk telan minyak. Saya suka yang spray ni sebab senang nak bagi anak-anak, spray nun jauh di tekak jadi mereka tak rasa sangat kelat minyak ni. Yang kapsul pun best sebab senang nak maintain pengambilan, kita tahu kuantiti yang kita ambil dan mudah juga nak makan. Masukkan je dalam pill box dan boleh makan di mana sahaja sama ada di pejabat, masa travel atau di kedai makan. 



.
Minyak Habbatus Sauda sangat kaya dengan vitamin E, antiviral dan pelbagai jenis kebaikan lain dengan hanya 5 titik sahaja sudah cukup untuk membantu melindungi badan dari ancaman oksidan dan kuman yang menjadi penyebab pelbagai jenis penyakit.
.
CARA AMALKAN MINYAK HABBATUS SAUDA YANG BETUL
.
Amalkan 5 titis minyak habbatus setiap pagi sebelum sarapan.
.
Minyak Habbatus Sauda Olive House     50 ml          :RM 22 (SM) | RM27 (SS)

Minyak Habbatus Sauda Assyifa Health 60ml Spray: RM45 / RM50
                                                               120ml Refill: RM55 / RM60
                                                                60 kapsul     RM28 / RM28
                                                                125 kapsul   RM50 / RM55
                                                                 210 kapsul  RM65 /RM68
.
Sama-sama Kita Amalkan Gaya Hidup Aafiyat

Tempahan: www.wasap.my/60123302067
.
#olivehouse
#aafiyatlifestyle
#coronavirus
#minyakhabbatussauda
#blackseedoil
#maiasihat

Ramai tanya macam mana rupa dalam Asmaul Husna sampul ni?
Ginilah rupanya, macam pamphlet boleh lipat-lipat. Ditulis 99 nama-nama Allah Yang Indah,maknanya beserta khasiatnya.

close up 
Kalaulah kita faham bagaimana besarnya khasiat beramal dengan Asmaul Husna, bukan sahaja berzikir atau melagukannya tetapi mampu memasak keyakinan terhadap Allah SWT dalam menghadapi pelbagai ujian di dunia ini serta memudahkan perjuangan memburu syurgaNya yang abadi, tentu kita akan menyeru Nama-nama ini dengan sepenuh jiwa dan raga.
Sangat comel untuk dijadikan doorgift atau free gift kepada pelanggan. Mudah dibawa untuk diamalkan. Ada 8 design menarik, terpulang kepada citarasa masing-masing.


Oh ye, boleh cetak nama atau majlis juga dengan cetakan warna emas menggunakan kaedah hot stamping. Ada cas berlainan untuk tujuan ni.
Sebarang pertanyaan, hubungi saya di 012-3302067 (whatsapp / sms / telegram sahaja).
Atau klik link ni lebih mudah:
www.wasap. my/60123302067


BENARKAH MADU TIDAK BOLEH DIAMALKAN SETIAP HARI? 
=============
Ada pendapat yang skeptikal mengatakan kita tidak boleh mengamalkan madu setiap hari atas alasan ia adalah ubat penawar. Bukannya makanan.
Pendapat semacam ini sangat janggal kerana bertentangan dengan banyak kertas penyelidikan mutakhir.
AMALAN MINUM MADU SETIAP HARI DAPAT MENCEGAH OBESITI
Pensyarah Universiti Malaysia Terengganu (UMT) Prof Madya Dr Wan Iryani Wan Ismail membuktikan dengan hanya mengambil madu asli secara konsisten setiap pagi, selera makan seseorang boleh dikawal. Apabila kawalan kepada selera makan berlaku, ia dapat mengurangkan pengambilan makanan seterusnya masalah obesiti dapat ditangani. [1]
AMALAN MINUM MADU SETIAP HARI MEMBANTU MENGAWAL GULA DALAM DARAH
Dalam salah satu percubaan klinikal diabetes mellitus Type 1 dan Type 2, amalan meminum madu berhubungkait dengan indeks glisemik yang lebih rendah berbanding dengan sukrosa atau glukosa pada pesakit diabetes Type 1 dan manusia normal. [2] Pada pesakit diabetes type 2, madu dapat mengurangkan kadar glukosa plasma secara signifikan berbanding ubat Dextran. [3]


AMALAN MEMINUM MADU SETIAP HARI SEBAGAI PENGGANTI PEMANIS
Madu digunakan sebagai pemanis semulajadi sejak zaman kuno kerana ia mempunyai kadar fruktosa yang tinggi (Madu 25% lebih manis daripada gula pasir). Selain itu, penggunaan madu dalam minuman juga semakin popular. [4] Bukti menunjukkan bahawa madu dapat memberi beberapa kesan kesihatan yang bermanfaat termasuk antioksidan, antiradang, antibakteria, antidiabetik, pernafasan, saluran pencernaan, sistem salurah darah dan saraf [5]


AMALAN MENJADIKAN MADU SEBAGAI MAKANAN DAN UBAT DALAM ISLAM
Madu adalah cairan yang dibicarakan oleh semua kitab suci agama, dan diterima oleh semua generasi, tradisi dan tamadun, baik kuno maupun moden. Islam menyarankan madu sebagai sumber makanan dan ubat, dan juga menamakan surah dalam Al-Quran sebagai Surah al-Nahl yang bermaksud Bab Lebah Madu. Dalam hadith pula, Nabi Muhammad sangat menganjurkan penggunaan madu untuk tujuan rawatan dan penyembuhan. Tambahan pula, Al-Quran secara terang-terangan menggalakkan penggunaan madu sebagai makanan yang sangat berkhasiat atau "Health Promoting Food".
"Dan Tuhanmu memberi ilham kepada lebah: "Hendaklah engkau membuat sarangmu di gunung-ganang dan di pokok-pokok kayu, dan juga di bangunan-bangunan yang didirikan oleh manusia. Kemudian makanlah dari segala jenis bunga-bungaan dan buah-buahan (yang engkau sukai), serta turutlah jalan-jalan peraturan Tuhanmu yang diilhamkan dan dimudahkannya kepadamu". (Dengan itu) akan keluarlah dari dalam badannya minuman (madu) yang berlainan warnanya, yang mengandungi penawar bagi manusia (dari berbagai-bagai penyakit). Sesungguhnya pada yang demikian itu, ada tanda (yang membuktikan kemurahan Allah) bagi orang-orang yang mahu berfikir. [6]
Sebelum ayat ini, Allah swt turut menceritakan manfaat minuman dari binatang ternak iaitu susu segar (An Nahlu: 66) dan diikuti minuman dari sumber tumbuhan iaitu kurma dan anggur (An Nahlu: 67). Kemudian barulah diceritakan manfaat minuman madu lebah (An Nahlu: 68-69). Konteks keempat-empat ayat ini berbicara tentang minuman sihat sepanjang zaman. Maka, jelaslah kepada kita bahawa Islam menganjurkan kita merutinkan Madu lebah sebagai sumber minuman/makanan. Bukan semata-mata ubat sebagaimana yang disampaikan oleh ilmuan malang yang skeptikal dan tiada pengetahuan tentang Madu lebah.


MADU SEBAGAI MAKANAN LENGKAP NUTRISI (SUPERFOOD)
Komposisi utama madu adalah gula ringkas semulajadi dan air. Di samping itu, ia juga mengandungi beberapa vitamin dan mineral, termasuk vitamin B. Unsur-unsur lain pada madu adalah asid amino, antibiotic-rich-inhibin, protein, antioksidan fenol, dan mikro nutrien. Gula dalam madu lebih manis dan memberikan lebih banyak tenaga daripada pemanis buatan, dan gula ringkas yang paling banyak dalam madu adalah fruktosa. Bahan-bahan ini penting dalam pemakanan dan kesihatan. Beberapa vitamin yang terdapat dalam madu termasuk asid askorbik (vitamin C), asid pantothenik, niacin dan riboflavin; bersama dengan mineral seperti kalsium, copper, besi, magnesium, mangan, fosforus, kalium dan zink. Profil pemakanan Madu yang tinggi dengan pelbagai nutrisi ini (walaupun dalam jumlah minima), mengiktiraf fungsinya sebagai makanan berkhasiat. Oleh disebabkan jumlah nutrien penting Madu Lebah yang rendah, adalah dinasihatkan untuk orang dewasa mengambilnya dalam jumlah besar iaitu (paling minimum 70 - 95 g sehari) untuk mendapatkan manfaat pemakanan dan kesihatan yang diinginkan sepenuhnya [6].
70 - 95 gram diperkirakan bersamaan dengan 2 sudu besar Madu lebah 2-3 kali sehari.
Persoalan Madu Lebah mana yang terbaik? Cukuplah kajian dari sekumpulan penyelidik Kishore dan kawan-kawan yang sudah pun diterbitkan dalam journal perubatan antarabangsa PubMed bahawa madu Tualang mengandung lebih banyak asid fenolik dan flavanoid (quercetin) berbanding madu Manuka New Zealand dan madu tempatan Malaysia lainnya (Kishore, 2011). [7]
Semoga menjawab persoalan. Tolong sebar dan sampaikan agar banyak insan yang mendapat pencerahan. Wallahua'lam bisshowab.
Artikel disumbangkan oleh Jabatan Penyelidikan Quadmeds ®
_____________
Rujukan:
[1] Prejudis Khasiat Madu, https://www[dot]hmetro[dot]com[dot]my/WM/2020/01/533810/prejudis-khasiat-madu
[2] Erejuwa OO. Effect of honey in diabetes mellitus: Matters arising. J Diabetes Metab Disord. 2014;13:23.
[3] Samanta A et al., Plasma glucose responses to glucose, sucrose, and honey in patients with diabetes mellitus: An analysis of glycaemic and peak incremental indices. Diabet Med. 1985;2:371–3
[4] Babacan S, Rand AG. Characterization of honey amylase. J Food Sci. 2007;72:C050–5
[5] Saeed Samarghandian et al. Honey and Health: A Review of Recent Clinical Research. Pharmacognosy Res. 2017 Apr-Jun; 9(2): 121–127
[6] Abdulwahid Ajibola et al., Nutraceutical values of natural honey and its contribution to human health and wealth. Nutr Metab (Lond). 2012; 9: 61.
[7] Kishore RK et. al. Tualang honey has higher phenolic content and greater radical scavenging activity compared with other honey sources. Nutr Res. 2011.
www.wasap.my/60123302067
Maizura
@maiasihat