Cara kira dos pengambilan madu tualang

Alhamdulillah... Team outsourcing kami berjaya menemukan 10 lagi lokasi pokok Tualang ditengah-tengah hutan belantara. Khasiat madu lebah ini tiada tandingan kerana ia mengumpulkan madu dari jutaan nektar bunga herba hutan alam Melayu yang terdiri dari lebih 40 000 spesis flora/fauna. 
Kenapa kami fokus mengumpulkan Madu Tualang? Kenapa bukan madu kelulut atau madu ternak lainnya?

1. Banyak kajian diperingkat antarabangsa menyebutkan bahawa Madu Tualang mengandung lebih banyak asid fenolik dan flavanoid (quercetin) berbanding madu Manuka New Zealand dan madu tempatan Malaysia lainnya (Kishore, 2011).

2. Madu yang dituai di tengah hutan belantara tidak tercemar dengan pencemaran plumbum, cadmium, merkuri atau logam berat. Berbeza dengan madu ternak di kawasan kebun dan penempatan penduduk yang mana nektar bunganya berisiko tinggi tercemar dengan racun pestisid.

3. Bebas dari 'sugar feeding' dan antibiotik Chloramphenicol yang biasa diberikan kepada madu lebah ternak.

4. Menurut Ibn Qayyim al-Jauziyyah, Madu lebah.., yang dituai dari gunung-gunung dan pokok-pokok adalah lebih unggul dari madu yang diambil dari sarang lebah ternak, kerana berhubungkait dengan habitat (sumber nektar) lebah." (At-Thibbun Nabawi, Ibnu Qayyim Hal. 332) ==========

Cara kira dos rawatan Madu Tualang

==========


Contoh berat badan saya 80 kg.

Dos rawatan madu yang diperlukan adalah sebanyak 80 x 1 gram / hari

80 gr dibahagi dengan 20 gr, jadi 4 sudu makan madu.

Jadi dos rawatan saya adalah 2 sudu makan Madu, diberi 2 kali sehari. Pagi dan malam. Sebelum makan. Dibancuh air. 

[Catatan: Jika ada masalah perut seperti gastritis atau Gerd, amalkan madu selepas makan.]

Jika belum sembuh, saya akan modifikasi dosnya jadi 2 sudu makan 3 kali sehari (tiap 8 jam). Untuk kes jangkitan kuman dan penyakit simptomatik (hilangkan gejala), 2 - 5 hari Insya'allah sudah sembuh. 

Rasulullah bersabda “Ubat terbahagi tiga: minum madu lebah, berbekam dan membakar dengan api. dan umatku dilarang membakar dengan api”.  (HR Bukhari)

Dapatkan segera sebelum kehabisan stok, terutama di musim PKP ni. 
Jemput klik link di bawah atau Whatsapp 012-3302067. 

www.wasap.my/60123302067

Instagram: @maiasihat

Facebook: Min-Aina-Ila-Aina

0 comments: