Pertama Kali Puasa Selepas Bersalin

Pertama Kali Puasa Selepas Bersalin


1 Rejab. 

Sudah hampir kita ke Ramadhan al-Mubarak. Bagi ibu-ibu yang menyusu badan sepenuhnya, Ramadhan disambut dengan sedikit nervous. Itu logik. Sebabnya, berpuasa dan menyusukan anak mememrlukan double kekuatan fizikal dan mental. Nampak mudah, macam tak ada apa-apa. Macam relaks saja. Tapi, hanya ibu yang menyusu saja yang tau. 

Berpuasa sewaktu menyusukan anak, boleh menyebabkan seseorang ibu itu cepat rasa letih akibat kurang air dalam badan. Kena pulak anak yang masih menyusu sepenuhnya dan belum makan makanan pejal lagi. Boleh ketar lutut dibuatnya. Kalau tak, tidaklah ibu mengandung dan berpuasa tergolong dalam golongan orang yang mendapat rukhsah untuk berbuka puasa.Alhamdulillah, alhamdulillah.

Hari ni hari pertama saya berpuasa selepas melahirkan Muhammad Farhan. Masa abang dia dulu pun sempat juga puasa sewaktu menyusu, yelah menyusu dua tahun kan. Mula-mula cuak juga. Tapi memandangkan Ramadhan dah dekat, hutang puasa pun ada 3 hari penangan batuk teruk di bulan Ramadhan lepas (masa tu mengandung), 1 Rejab juga hari yang disunatkan berpuasa. Jomlah kita puasa.

Dengan izin Allah..hari saya berpuasa dengan sangat ceria. Tak ada langsung rasa letih mahupun lapar. Kalau biasa tak menyusu pun naik pukul 11 perut dah berbunyi, kali ni tak. Sampai petang pun happy dan bersemangat je. Alahamdulillah.

Tipsnya:

1- Tidur cukup malam sebelumnya.
2- Bangun sahur dan makan berat. Saya makan nasi.
3- Minum banyak air masak. Saya gantikan dengan minum Performance Drink Shaklee satu tumbler. 
4- Makan lebih protein. Saya minum ESP Soy Protein Shaklee. Ini buat rasa lambat lapar.
5- Elakkan berpanas atau keluar rumah tanpa urusan penting.

0 comments: