Pakej Sakit Raya...Ketentuan Daripada al-Bari'

Comey tak baju melayu dak Farhan ni.hehe


Assalamualaikum.

Harapnya belum terlambat lagi untuk saya mengucapkan ucapan selamat hari raya minal eid wal faizin untuk semua pembaca MAIA. Semoga Syawal ini dirai penuh kesyukuran dan kesederhanaan.

Tahun ni, kami diuji dengan pakej sakit menjelang raya sampailah hari raya. Mula dengan saya yang kena sciatica, demam batuk selesema, sakit mata, kemudian Farhan pulak jangkit selesema batuk, tak lama naik pulak campak, dan diikuti Sofiy yang kena demam panas sampai 39.6C. Huhuhu. Memang dugaan la untuk umi nak mengurus anak-anak yang sakit dan dalam masa sama umi pun sakit jugak. Saya pun demam agak tinggi sampai 39.3C.Jarang-jarang la kena macam tu. Agaknya panas sangat cuaca + badan tak cukup rehat.

Sekarang ni anak-anak nampaknya dah mulai beransur baik, Farhan punya ruam campak pun macam dah tak bertambah, cuma belum surut. Demam Sofiy dah kebah. Cuma umi je belum kebah-kebah dok demam lagi, batuk selesema masih teruk lagi. I need rest, tapi manakan dapat, Farhan memang merap la sejak sakit ni, nak dukung saja.

Ok la, cukup dulu buat kali ni, Selamat hari raya uolls semua. Baju raya anak-anak masih hang je tak sempat lagi nak pakai. Harap-harap ada rezeki nak pakai di musim raya ni. Gambar raya? Hmmmm...

Apapun, walau tak beraya seperti orang lain, memang tak ke mana pun dok rumah saja. Takkan nak sebar sakit mata dan campak ni kan. Tapi..kami redho dan sabar. Tentu ada aturan yang baik daripada Allah al-Bari' (yang Maha Merancang), kita mana tau apa hikmahnyakan.

0 comments: