Siri Seronoknya Berniaga: Down Dalam Bisnes?


#tipsfelinnanadea

Bagaimana nak lawan kesedihan?

Kadang2 rasa down.. Buat apa pon semua  tak menjadi, org kata kalau ikut cara Allah semua mesti menjadi.. Makanya berpusu org solat 5 waktu,berpuasa,berzikir tak kira masa.. Hanya sebab berimpian nak jadi JUTAWAN!

Xsalah malah tak berdosa,tapi yg salah apabila baru seminggu lakukan amalan itu,baru sebulan istiqomah dah mula rasa putus asa sbb masih belum juga jadi jutawannya.
Bayangkan berapa lama kita lalai? Berapa lama kita leka Allah nasih bersabar dengan kita.. Takkan la kita tak boleh bersabar kan?
Kisah kakfel, masa dapat memahami konsep menjemput rezeki ustaz fathuri,kafel mmg tgh down, dan kakfel amalkan apa ustaz cakap tapi masih...masih takda apa2 pon terjadi, hati masih gundah,bisnes masih tak stabil.. Tapi kakfel yakin... Kalau kakfel jalan ja.. Buat ja mesti buah dia manis!
Sesungguhnya syaitan sgt suka kalau kita ni putus asa. Sbb dia dah kalahkan kita! Malu tak? Kita manusia kalah dgn syaitan? Org berjaya dia anggap syaitan itu semut ja... Sekali dijentik hilang.. Dia tak akan layan si semut yg mengigit badan nya...
Kisah kita semua mesti hampir sama,kalau baca kisah org berjaya mesti dahulu ada jaa kisah silam mereka yg kita rasa seperti "wow hebatnya dia bangkit,berkat sabar dia dah berjaya kini"
SAMA SAMA SAMA! 
Mereka bangkit sebab tu mereka berjaya, kita agak dgn duduk sesaja ,mengeluh utk ujian yg \tak seberapa kita akan berjaya?
NO NO NO.... Tepuk dada tanya selera

Kita ni manusia Allah bagi ada masa strong ada masa down, tapi masa down tu jgn dilayan.. 
Bangun n berlari cari jangan keluar,masalah bukan utk difikirkan.. 
Tapi diselesaikan.. Jika saya boleh,jika mereka lain yang anda jadikan idola boleh.. Kenapa bukan anda?

Kita bernama MANUSIA! Kita ada anggota yg sama malah mungkin anda lebih bijak dari saya, jangan berhenti saat rasa susah tapi berlalri lah ketika susah utk tinggalkan nya.
Kita akan jadi putus asa bila kita impian terlalu besar hingga tak sanggup terima yg sedikit! Tak salah impian besar tapi yg sedikit jugak perlu dijaga ..
Kak fel pernah jugak diuji, selalu sales mestilah dalam amount tertentu,purata tapi tetiba ada hari yang dpat sikit shj kakfel trus merungut! Tapj kakfel cepat sedar , aku cuma perlu usaha lagi, mungkin ada xkena kat mana2 ... Tapi aku tetap bersyukur dgn yg ini, selepas itu Allah tak kurang2 kan rezeki malah berlebiban pulak.. Maaf kakfel cerita bukan riak,ni adalah pengalaman sndri...
Jadi nasihat kakfel kalau takmau sedih dgn hidup belajar meluhat mereka yg lagi susah dari kita, yg lagi banyak ditimpa ujian..
Sesungguhnya kita akan merasa sayangnya Allah dekat kita.. Dia tak minta banyak.. Dia minta kita solat dan berdoa sahaja..

*********************************************************************************************************************

Inilah cerita orang yang dah berjaya, yang juga dah lalui kesusahan dan keperitan, dan dah usaha juga untuk menempa kejayaan yang dikecapi hari ini. Terima kasih Kak Fel sebab sudi berkongsi pengalaman dan ilmu serta motivasi.

Bagi yang berminat nak dapatkan buku yang dimaksudkan oleh Kak Fel, iaitu buku Mudahnya Menjemput Rezeki (MMR) tulisan Ustaz Fathuri, boleh dapatkan daripada saya. Buku MMR ni ada yang versi penuh dan ada yang versi mini. Namun untuk dapatkan keseluruhan ilmu selengkapnya, eloklah dapatkan yang penuh.

Harga cuma RM 18/ 20 (SS) versei penuh
                    RM2.50 / 3 (SS) versi mini
Poslaju adalah ikut berat buku, kalau sebuah buku RM7 / RM11 (SS)


Bagi yang berminat untuk mendapatkan buku ini atau mana-mana produk kami, dipersilakan hubungi saya melalui mana-mana medium di bawah:
Puan Mai 
MAIA Natural Resources
(00225914-T)
Pengedar Sah MMR, ATM, HLB, BKAK
SMS / WA / TELEGRAM: 012 3302067 (untuk respons segera)
EMEL: minaina_ilaaina@yahoo.com
FB FANPAGE: Min-Aina-Ila-Aina

 
*Bagi yang ingin mendapatkan buku ini secara self-pickup dan pembayaran tunai, kami berada di Bandar Seri Putra, Bangi. (Berdekatan KUIS, Bukit Mahkota, Bangi Lama, Nilai 3, Stesen Komuter Bangi, UKM, Bandar Baru Bangi dan Kajang). Penghantaran melalui pos boleh dilakukan ke seluruh Malaysia, Sabah Sarawak dan negara-negara yang menerima perkhidmatan Pos Malaysia.

0 comments: