Bahang atau semangat raya dah mula terasa. Maklum dah 2 tahun tak raya akibat PKP disebabkan pandemik Covid19.
Sebenarnya nak simpan sini untuk rujukan di masa akan datang. Resepi ni daripada Azlina Ina Fans Facebook page. Ada orang share kita simpan.
Di bawah ni saya copy direct daripada sumber asal ye. Gambar-gambar juga.
Sehari satu resepi.
ni resepi arwah mak angkat bg.mmg kalau balik kg dah xde tempat lain nak makan makmur mesti pegi rumah dia.Semoga arwah di tempat kan dikalangan org2 solehah.Mak panjang kan resepi nya kalau korg nak cuba silekan ya..
Makmor lagend
bahan2
kacang tanah sangai atau bakar sampai rangup...
kalau korg nak tumbuk kacang boleh then tambah sket gula haus gaul kan tuk jd inti tp mak suke yg inti die kacang sebiji dan makmur comel2 je.ikut mana2 boleh.
bahan2 doh
125g minyak sapi jenama mcm gambar mak bg eh kalau lain xjamin sedap die.kos buat biskut ni pn boleh tahan tp rasa die superduper sedap.
2 sb pure butter salted
2sb gula halus
1 sb esen vanila
satukan dan whisk atau pakai senduk sebatikan
dalam bowl lain
satukan
3 cawan tepung gandum+-
1/4 cawan susu tepung
gaul kan sebati
masuk campuran tepung dalam adunan pertama td sikit2 tau sambil uli ya kdg xabis pn kire ikut selesa tgn korg dan asal boleh di bentuk dan xpecah adunan.Dah sebati dan jd doh baru rehat kan sekejap 15 mnt wrap elok2
kalau korg nak buat flavour pandan korg asing kan doh dan tambah la coconut pandan pasted dan warna hijau ok.kalau ori terus je bentukan.
bentuk kan dan bakar suhu 170 masa 20 mnt
dah siap sediakan salutan dia
satukan
1/4 cawan susu tepung
1/2 cawan gula ising kalau xnak manis kurg kan
gaul sebati baru korg golek kan kuih makmor korg dalam bahan ni kalau korg nak letak dalam paper cup boleh xnak pn boleh saja🥰🥰
siap dan sedap sgt2 selamat mencuba kuih raya tahun ni🤩🤩🤩
#biskutmakmor
0 comments:
Post a Comment