Sudah pulang ICPE 5 2012 di UTM Skudai


Alhamdulillah, malam tadi lebih kurang jam 11 malam selamat mendarat di UKM Bangi. Hahaha...naik van je la. Satu pengalaman baru join persidangan ni. Oh ye nama penuh ICPE ialah International Conference on Postgraduate Education. Sebenarnya sejak sebelum pergi lagi saya dah dapat bayangkan program ni lebih kepada seminar untuk pengurusan siswazah. Tapi kami pelajar siswazah pun dijemput sama, kena pulak kami pemegang biasiswa KPT. Buat memenuhkan dewan. Dengarya ICPE yang sebelum ni ada sesi pembentangan pelajar, tapi kali ni lebih kepada ceramah oleh pakar-pakar dalam bidang pengurusan dan pendidikan tinggi je. Sebagai pelajar, saya lebih suka kalau ada sesi pembentangan kertas kerja oleh pelajar sebab duduk dengar talk je dalam dewan, tajuk pulak takde kena mengena dengan kita..boring maaa...Apapun, pihak penganjur tetap adakan sesi pembentangan dan pertandingan poster untuk peserta. Jadi laaa... (Saya tak masuk pertandingan ni sebab tak sempat nak prepare poster ke apa. Bz sangat sejak akhir November)
Kami gerak dari UKM hari isnin pukul 11 pagi, dan sampai UTM lebih lurang 3.30 petang. Daftar, ambil kunci bilik, tampal poster dan ambil makan malam yang disediakan...kemudian balik ke kolej kediaman iatu Kolej Rahman Putra untuk peserta perempuan. Lamanya dah tak duduk hostel, mengimbau kembali kenangan zaman undergrad dulu walaupun struktur bilik di UTM tak sama dengan IIUM.


Malam tu rehat je. Esoknya, talk, talk, dan talk saja sepanjang hari. Sangat la bosan dan sakit pinggang dan pungkoq. Malamnye ada dinner di Pulai Hot Springs Resort, kira-kira 2km dari UTM. Ha kan dah keliru, sebab baru je balik dari Sungkai Hot Spring..nama hampir serupa.

 Beria-ia google map nak ke Pulai Springs ni sebab penganjur tak sediakan kenderaan.
Bergambar sebelum makan - Dewan Kencanapuri


Hari kedua, baru la ada talk yang speaker nya best sikit, dan sebelah petang ada sesi dialog. Kalau sesi dialog ni dipecah-pecahkan kepada 3 slot yang berbeza mesti lagi banyak input boleh dapat. Apapun, sesi dialog ni memang best. Memberi semangat, peringatan dan inspirasi. Yang macam ni la yang saya nak. Nanti saya kongsikan dalam entri yang lain...dialog tu bertema Graduate On Time (GOT) yang tengah heboh di kalangan pelajar pascasiswazah dan penyelia seanteoro Malaysia sekarang ni.

Barisan panel


0 comments: