Review Buku Pujuklah Hati 1 Karya Bonda Nor

Ini catatan di Facebook Bonda Nor pada 4 Februari yang lalu. Apa yang paling seronok didengar ialah, buku #pujuklahhati ini sudah diulang cetak atas permintaan ramai. Alhamdulillah, buku yang sangat baik...memang perlu disebarkan kepada lebih ramai yang memerlukannya. Apa kata Bonda Nor ye...

Sambil edit manuskrip buku Tuan Sifu Mohd Faizul Ikhwan Erusan pagi ini, saya cuba lapangkan fikiran meronda sekejap laman web terulung dunia buku - GoodReads. Alhamdulillah. Terus rasa tak perlu makan tengahari. Dah kenyang makan puji. Kakaka.. 
.
Sebenarnya, review pembaca ini buat saya memahami mengapa naskhah ini sering dipilih untuk dijadikan hadiah kepada orang lain. Sungguh adakalanya kita kehilangan kata untuk memujuk sahabat dan keluarga yang sedang berdukalara. Maka, barangkali buku adalah medium terbaik buatnya.
.
Terima kasih Cik Puan Hasanah yang sudi meninggalkan review panjang lebar ini! Semoga kita dapat berkenalan suatu hari nanti. Insya-Allah.
.
Alhamdulillah. Buku pertama dari siri Pujuklah Hati ini sudah dicetak lagi untuk kesekian kalinya. Dari Allah dan untuk Allah belaka. Semoga bermanfaat!
.
PUJUKLAH HATI 
.
"The first thing that came to mind just after reading a couple of pages from this book... This reminds me of Yasmin Mogahed! Kedua-dua penulis; Yasmin dan Bonda Nor mempunyai jiwa yang lembut dan nasihat yang dalam hingga menusuk ke kalbu. Tapi bagi saya, Bonda Nor lebih istimewa kerana mungkin bahasanya lebih kena pada jiwa saya.
.
Bahasanya santai dan ringkas tetapi sungguh dalam! Nasihat-nasihat Bonda Nor yang dititipkan dalam buku ini membuatkan saya menitiskan air mata dan juga menangis teresak-esak. Setiap bahagian ada cerita yang sangat berkait rapat dengan diri ini. Ini membuatkan saya terpana akan Bonda Nor kerana saya merasakan dia mempunyai pengalaman yang sangat luas dan berharga sekali.
.
Bonda Nor juga mengingatkan saya tentang guru saya sendiri - caranya mendidik manusia sesama - menegur dengan lembut dan berhati-hati namun tegas dan berisi. Sungguh beruntung sekali sesiapa saja yang berkawan atau yang mengenali insan-insan seperti mereka dengan lebih dekat lagi. Teguran mereka semuanya teguran sayang. MashaAllah.
.
Manusia biasa seperti kita biasanya amat sukar untuk menerima nasihat terutamanya dari orang yang terdekat. Benar, mungkin nasihat lebih baik diberikan saat kita bersendirian. Namun, buku ini mungkin boleh menjadi pengganti diri saat kita ingin memberi nasihat pada sesiapa sahaja. Terkadang ada hati yang sangat keras sekali menerima nasihat. Mungkin bila mereka membaca buku ini dapat melembutkan hati mereka... Apapun, semua jenis teguran dari Allah SWT jua.
.
Saya sangat bersyukur sekali kerana dapat membaca 'hadiah' dari ilahi. Sungguh, hadiah yang tak ternilai harganya. Terima kasih, Bonda Nor atas hasil nukilan murni saudari. I could never thank you enough. I will keep reading it from time to time as reading it once is not enough. Jazakillah khairan kathira!

Inilah review yang diberikan ikhlas oleh pembaca. Jadi, untuk sahabat yang nak pujuk hati sendiri, rasa tak kuat, perlukan pendamping, buku Pujuklah Hati inilah 'kawan baik' yang sahabat perlukan.

Boleh dapatkan buku ini daripada kami @bukumaia.

Buku: Pujuklah Hati 1
Harga: RM22 / RM24 (SS) 
SMS / WHATSAPP/ TELEGRAM : 012 3302067 (Mai)
Instagram: @bukumaia
Facebook: Maizura Osman / Min-Aina-Ila-Aina

#pujuklahhati
#bondanor

0 comments: