To Do List Sebelum Bersalin Terutama Untuk Yang Mahu Berpantang Sendiri

To Do List Sebelum Bersalin Terutama Untuk Yang Mahu Berpantang Sendiri


Alhamdulillah, kira-kira sebulan sahaja lagi dengan EDD. Sebulan tu tentu-tentu saja sekejap sangat dan pantas sangat masa berlalu. So! Hari ni nak senaraikan TO DO LIST sebelum menjelang tarikh jangka. Dan sebenarnya nak kena pendekkan sikit waktu, mana tahu terbersalin awal. 

Bagi ibu-ibu yang bercadang nak berpantang sendiri, memang tahap WAJIB la persediaan-persediaan akhir sebelum bersalin ni dibuat. Kalau tak, mungkin haru-biru juga bila dah admit hospital dan dalam pantang nanti bila tenaga dan pergerakan kita dah terhad masa tu. Buat ibu-ibu yang akan dijaga oleh mak / mak mertua / maid pulak, tetap perlu selesaikan to do list ni meliputi hal-hal kerja atau persediaan baby. 


To Do List Saya Sebulan Sebelum Bersalin

Tak susun ikut yang mana paling penting / kritikal

- Siapkan beg hospital selengkapnya (beg labour room, beg wad, beg makanan)
- Tulis dan print senarai nombor telefon hospital, klinik, kawan-kawan rapat, pengasuh, tadika (supaya senang suami nak rujuk)
- Beli lauk basah dan kering untuk makan berpantang
- Tulis dan tampal resepi berpantang yang ringkas (supaya suami boleh masak dan bawa ke hospital)
- Susun dan kemas bahan-bahan masakan dalam drawer dapur dan peti ais (supaya suami senang cari)
- Masak lauk pantang dan bekukan (kalau bersalin sekitar EDD boleh la buat. Awal sangat nanti tak fresh pulak)
- Goreng siap-siap lada hitam, ikan bilis (buh dalam beg makanan hospital)
- Letak setempat barang-barang untuk kegunaan berpantang 
- Letak setempat barang-barang baby 
- Sedia beg Sofiy untuk transit rumah jiran / pengasuh masa umi di hospital
- Susun atur SOHO (supaya senang suami take over urusan biz)
- latih Sofiy hafazan surah, hadith dan doa awal-awal. Ulangkaji subjek lain juga (mana tau time dia exam la umi bersalin)
- buat schedule entry blog (tak la blog tak berupdate lepas bersalin nanti)
- book tukang urut
- fotostat buku rujukan library dan pulangkan ke library
- tulis tesis / buat kerja akademik sebanyak yang termampu
- makan apa-apa yang teringin sebelum bersalin. hehe
- sediakan pesanan (wasiat) - harta yang ditinggalkan cuma cahayamata, hutang pun ada juga.huhu.


Apa Yang Perlu Dipastikan Ready Setiap Hari Menjelang Bersalin

Ok, kalau yang kat atas tu, to do list yang perlu buat sebelum bersalin. Senarai di bawah ni pulak apa yang perlu dipastikan sentiasa dalam keadaan sedia / ready dari sekarang sampailah masa bersalin. Sebabnya kita taktau bila sebenarnya kita akan bersalin, kan? Saya akan sentiasa check dan pastikan benda-benda ni dalam keadaan ready.

- tandas sentiasa bersih (kerap cuci berbanding sebelum ni)
- tiada baju kotor tidak berbasuh dalam bakul melebihi satu hari
- tiada baju tak berlipat dalam bakul
- baju sekolah Sofiy dah siap iron
- kebersihan dan kekemasan diri sentiasa dalam keadaan rapi (kaum ibu faham la)
- kredit handphone (saya masih guna prepaid) sentiasa ada
- power bank sentiasa caj penuh
- sepasang baju dan tudung untuk ke hospital siap iron (saya biasa pakai jubah / maxi)
- plastik untuk alas seat kereta kalau air ketuban pecah (dengarnya pakai pad pun boleh bocor)


Pheww..banyak juga ye..hahaha..bukan banyak juga. Memang banyak pun. Maklumlah nak berpantang sendiri, bukan anak pertama pulak. Jadi banyak yang nak kena difikir dan disediakan. Respectlah ibu-ibu yang beranak ramai, atau pun anak kecik lagi dah bersalin lagi. Saya sedaya upaya readykan apa yang patut supaya suami saya senang. Nanti bukan kita je letih nak bersalin, suami pun letih juga. Menunggu di hospital, dengan nervous lagi, nak urus anak yang kat rumah lagi, ulang-alik jenguk isteri dan baby, nak masak, membasuh semua...tak kena gaya suami yang demam nanti. Nanti dalam pantang nak jaga isteri lagi. Inilah cabaran jika memilih untuk bersalin sendiri. Jika suami-suami anda jenis ala-ala chef, biasa masuk dapur takpe. Suami saya, dapur memang masak air masak mi segera je. Tapi bab kemas rumah bagi kat dia, tip top! Jadi, buatlah persediaan ikut kemahiran dan bakat suami masing-masing.


3 comments:

Noriza MiracleVitamins said...

Penting ada to do list ni kan Mai?

Min Aina Ila Aina said...

Selamat datang Kak Nord!

ye..to do list yang tak pernah siap-siap.hehe.

Noriza MiracleVitamins said...

Selamat berpantang nanti Mai