Tips Untuk Ibu Bapa Sewaktu Anak Mengambil Peperiksaan

Tips Untuk Ibu Bapa Sewaktu Anak Mengambil Peperiksaan


Dah nak masuk 2 minggu kot bertangguh nak tulis entri ni. Kebetulan tadi baca status seorang sahabat yang baru lepas buat revision dengan anaknya yang nak periksa esok. Bila dengar keluhan mak-mak yang stres anak nak periksa ni, terpanggil berkongsi sedikit panduan dan tips daripada pengalaman diri sendiri dan yang pernah didapati daripada majlis ilmu.

Persediaan Sepanjang Tahun


1- Doakan anak setiap kali waktu solat atau bila-bila terkenangkan anak. Sentiasa berfikiran positif bahawa anak kita BOLEH dan TERBAIK. Sesungguhnya sangkaan seorang ibu itu juga merupakan doa.

2- Latih anak agar sentiasa positif dan yakin dengan kebolehan diri sendiri, tetapi tak lah sampai over confident dan jadi malas belajar.

3- Sediakan sarapan sihat dan berkhasiat untuk anak-anak. Meal Shakes Shaklee merupakan pilihan mudah dan ringkas namun berkhasiat.


Klik gambar untuk paparan lebih jelas


4- Boleh berikan suplemen yang merangsang minda anak-anak seperti minyak ikan, lecithin, kurma, madu, badam dan kismis secara konsisten.

Set Kanak-kanak Shaklee yang terdiri daripada Omega Guard (minyak ikan), Chewable Vita-C untuk kesihatan dan Meal Shakes untuk bekalan multivitamin serta protein lengkap untuk tumbesaran dan perkembangan minda anak-anak.5-Luangkan masa mengulangkaji atau semak kerja sekolah anak secara rutin. Elakkan hanya ambil berat sewaktu musim peperiksaan. Ilmu yang disimpan dalam jangka masa panjang adalah lebih mudah diingati dan sukar untuk lupa.


Doa Supaya Rajin Membaca
(abaikan tulisan saya yang cakar ayam)

6- Didik anak agar mengutamakan solat dan doa supaya berkat

Cukuplah 6 poin, yang lain-lain biasanya ibu bapa lebih arif. 


Tips Sewaktu Musim Peperiksaan


Dipetik daripada rancangan Tanyalah Ustaz TV9, tips diberikan oleh Ustaz Izhar melalui pengalamannya sendiri.

1- Pagi-pagi atau sebelum anak keluar rumah untuk menghadapi peperiksaan:

-Letak tangan kanan kita pada dada kiri anak.
-Baca surah Al-Insyirah 1x
               ATAU
- Baca surah Al-Fatihah 1x, Al-Insyirah 1x, dan selawat 7x
- Tiup perlahan di ubun-ubun anak

2- Tips jika anak terlupa jawapan sewaktu peperiksaan berlangsung:


- Minta anak sedekahkan Al-Fatihah buat semua guru-gurunya
- Bacalah selawat sampai jawapan tu dapat diingat semula.


Semoga bermanfaat! dan selamat berjaya buat anak-anak yang sedang menduduki peperiksaan.Ingin dapatkan produk Shaklee, atau mendaftar keahlian Shaklee, boleh hubungi kami melalui mana-mana medium di bawah:

Puan Mai (SID 918631)

MAIA Natural Resources
SMS: 012 3302067
EMEL: minaina_ilaaina@yahoo.com
FB FANPAGE: Min-Aina-Ila-Aina
*MAIA merupakan pengedar Shaklee yang sah dan menerima pembelian secara Cash on Delivery (COD) atau Self Pickup di kawasan Bandar Seri Putra, Bandar Bukit Mahkota, Bangi Lama, KUIS, UKM dan Bandar Baru Bangi. Caj penghantaran akan dikenakan bergantung pada jarak kawasan. Penghantaran melalui pos boleh dibuat ke seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

0 comments: